Ga direct naar uw vakgebied

4
 
type: middag
niveau: verdieping
datum: 3 december 2019
goed voor: 4 punten
ontvangst vanaf:
starttijd:
eindtijd: ca.
locatie
 
 

Eenhoorn

Barchman Wuytierslaan 2

3818 LH Amersfoort


routebeschrijving

De Wet Pensioenverevening

de ins en outs fiscaal en juridisch belicht

programma

omschrijving

Pensioen en toekomstvoorziening, is met de Wet uitfasering PEB aan vele vragen blootgesteld. Veel vragen zijn daarbij nader in beeld gekomen/nader uitvergroot. Van wie is het pensioen nou eigenlijk? Wat is de aard van de pensioenaanspraken en welke invloed heeft de Wet VPS daarop? Bij de tussentijdse evaluatie van de Wet VPS medio 2017 bleek ook al dat zowel bij burgers als bij professionals de bekendheid met de regeling van de Wet VPS slecht is.

 

Het afschaffen van het pensioen in eigen beheer (ook wel PEB genoemd) is met een wetsvoorstel op Prinsjesdag 2016 begonnen. Naast het voorgestelde overgangsrecht voor alle bestaande pensioenaanspraken tot juli 2017 uiteindelijk!) bestaan er “aantrekkelijke” fiscale mogelijkheden om het pensioen in eigen beheer af te kopen, dan wel om te zetten in een zogeheten Oudedagsverplichting (ODV). De fiscale en juridische aandachtspunten die deze nieuwe regelingen (blijven) oproepen bij compensatievraagstukken in het kader van afkoop of afstempeling naar een ODV aanspraak, bij scheiding en bij overlijden, maar ook in jurisprudentie, komen tijdens de cursus aan bod!

 

De invloed van civiele regels op de afwikkeling van toekomstvoorziening kan moeilijk overschat worden! Het vernieuwde huwelijksvermogensrecht anno 2018, de uitgangspunten van de afstortingsjurisprudentie vertaald naar overige toekomstvoorzieningen in eigen beheer, schenkingsaspecten, versterkt door nieuwe regels in de schenkbelasting en de wijziging van schenkbesluiten in maart 2018

 

Het recent ingediende wetsvoorstel Wet Pensioenverdeling bij scheiding heeft meer trekken van het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Uitholling van bestaande aanspraken ligt echter op de loer!  Het is van groot belang om de oude en nieuwe regels te beoordelen in het licht van lopende echtscheidingen.

doelgroep

Advocaten
Advocaten-mediators
Notarissen
(Kandidaat-)notarissen

prijs

Het inschrijfbedrag bedraagt € 395,- per persoon (excl. btw).

In deze prijs is inbegrepen de koffie, thee en catering zoals in het programma vermeld.

punten

Deze cursus biedt 4 onderwijs-uren en is daarmee goed voor 4 juridische punten.
KNB
Aan deze cursus zijn ook 4 KNB punten toegekend