6
 
type: dag
niveau: verdieping
datum: 11 april 2019
goed voor: 6 punten
ontvangst vanaf:
starttijd:
eindtijd: ca.
locatie
 
 

Eenhoorn

Barchman Wuytierslaan 2

3818 LH Amersfoort


routebeschrijving

Wegens succes herhaald!

Verweren in het verkeersstrafrecht

Benut u alle mogelijkheden wel?

8,6
beoordeling
lees ervaringen

programma

Deelnemers over deze cursus
'Deze cursus is belangrijk voor je strafpraktijk en je eigen rol in het verkeer.'
- Strafrecht advocaat

omschrijving

Deze cursus is gewijd aan ernstige delicten in het verkeer.

Een deel van de dag staat in het teken van de afgrenzing van de ondergrens van de schuld in art. 6 Wegenverkeerswet. Een moment van onachtzaamheid kan ernstig letsel of zelfs de dood tot gevolg hebben. De toenemende invloed van slachtoffers zorgt ervoor dat het Openbaar Ministerie sneller geneigd is grensgevallen voor de rechter te brengen. In deze cursus leert u om argumenten op te voeren waarom het bewijs van de voor schuld vereiste aanmerkelijke onvoorzichtigheid niet geleverd kan worden.

 

Een ander deel van de dag is gewijd aan buitengewoon gevaarlijke verkeersgedragingen die al dan niet tot een ernstig gevolg hebben geleid. Hier zal aandacht worden besteed aan de strafverzwarende omstandigheid roekeloosheid. Hoe kan de aangescherpte jurisprudentie van de Hoge Raad worden aangegrepen om dit zwaarste verwijt van tafel te krijgen?

Daarnaast wordt ingegaan op de tendens om in de verkeerscontext steeds vaker (poging tot) doodslag of zware mishandeling ten laste te leggen. U leert hoe u de diverse componenten van het opzetbegrip (bewustheid, aanvaarding en aanmerkelijke kans) kunt aangrijpen om verweer te voeren.


Hoewel de cursus is toegespitst op ernstige delicten in het verkeer, zijn de in de cursus aangereikte verweren ook relevant buiten het verkeersrecht. De in deze cursus behandelde thema’s (opzet en schuld) behoren immers tot de algemene leerstukken van het strafrecht. De grote vrijheid die de Hoge Raad bij deze leerstukken aan de feitenrechter laat, biedt kansen aan de advocatuur om de beslissing van de rechter te beïnvloeden. Aan het eind van de cursus zult u in staat zijn adequate, op de rechtspraak van de Hoge Raad toegespitste verweren te voeren ten aanzien van deze algemene leerstukken.

doelgroep

Advocaten

prijs

Het inschrijfbedrag bedraagt € 495,- per persoon (excl. btw).

In deze prijs is inbegrepen de koffie, thee en catering zoals in het programma vermeld.

punten

Deze cursus biedt 6 onderwijs-uren en is daarmee goed voor 6 juridische punten.