Ga direct naar uw vakgebied

4
 
type: cursus
niveau: verdieping
datum: 12 november 2019
goed voor: 4 punten
ontvangst vanaf:
starttijd:
eindtijd: ca.
locatie
 
 

Eenhoorn

Barchman Wuytierslaan 2

3818 LH Amersfoort


routebeschrijving

Voorlopige hechtenis

Inverzekeringstelling en voorlopige hechtenis

8,2
beoordeling

programma

omschrijving

Vrijheidsbeneming voorafgaande en tijdens aan de berechting blijft een onderwerp dat aanleiding geeft tot discussie en meningsverschillen. Wordt er te veel gebruik gemaakt van voorlopige hechtenis en wordt het dwangmiddel toegepast op toereikende gronden? Wordt er in de praktijk vooruitgelopen op een eventueel op te leggen straf? Moet er anders tegen de schorsing worden aangekeken? Hoe verhoudt zich de Nederlandse praktijk met verdragsregels, in het bijzonder het EVRM?   

 

Naast deze principiële vragen leidt de toepassing van inverzekeringstelling en voorlopige hechtenis ook tot tal van praktijkgerichte vraagpunten. Wat zijn ernstige bezwaren? Wanneer is er sprake van vrees voor herhaling? Wanneer is een uitgebreidere motivering van de beslissing gewenst? Wanneer is hoger beroep mogelijk en welke termijnen gelden er? Is voorlopige hechtenis mogelijk voor een verzamelfeit? Welke rechter is bevoegd? Wat zijn alternatieven voor voorlopige hechtenis: borgsom en elektronisch toezicht? En welke schadevergoeding worden gevraagd als de zaak eindigt zonder oplegging van een straf of maatregel? Wat zijn gronden van billijkheid bij de schadevergoeding? Wat moet bij de schadevergoeding worden verstaan onder het einde van de zaak? 

 

Deze en andere onderwerpen komen aan de orde in de cursus inverzekeringstelling en voorlopige hechtenis. Aan de hand van wet en actuele jurisprudentie wordt de regeling doorgelopen en worden knel- en vraagpunten besproken. Ook worden aan de deelnemers casusposities voorgelegd.

 

Leerdoelen

Na afloop is de kennis van de cursist met betrekking tot inverzekeringstelling en voorlopige hechtenis weer geheel geactualiseerd en weet de cursist op verbeterde wijze van die kennis in zijn of haar praktijk gebruik te maken.

doelgroep

Advocaten
Leden rechterlijke macht

prijs

Het inschrijfbedrag bedraagt € 395,- per persoon (excl. btw).

In deze prijs is inbegrepen de koffie, thee en catering zoals in het programma vermeld.

punten

Deze cursus biedt 4 onderwijs-uren en is daarmee goed voor 4 juridische punten.