Ga direct naar uw vakgebied

 
type: training
niveau: vaardigheid
datum: 19 november 2019
goed voor: 6 punten
ontvangst vanaf:
starttijd:
eindtijd: ca.
locatie
 
 

Eenhoorn

Barchman Wuytierslaan 2

3818 LH Amersfoort


routebeschrijving

Kruip in de huid van jongeren (in detentie en geslotenheid)

Interactieve communicatietraining met ervaringsdeskundige jongeren

8,4
beoordeling
lees ervaringen

programma

Deelnemers over deze cursus
'Interessante en leuke interactieve cursus'
- jeugdrechtadvocaat - deelnemer september 2019

omschrijving

Als jeugd(straf)recht advocaat moet u in staat zijn echt met jongeren te kunnen communiceren. Zeker als u met ze spreekt over de maatregelen, het verloop, een rechtszaak, nieuwe (on)mogelijkheden, de toekomst, etc. Zij moeten kunnen begrijpen wat u ze probeert uit te leggen en omgekeerd geldt dat u ook hun ’taal’ moet spreken.

Het lijkt simpel maar dat is het niet. Een voorbeeld. 
‘Medeplichtig’ is voor u ongetwijfeld een alledaags woord maar voor veel jongeren (in detentie) een onbegrepen term. U zult in hun ‘taal’ moeten uitleggen wat het betekent en waarom het voor hun van toepassing is.

 

Goede juridische bijstand is ook echt contact maken
Op het moment dat kinderen/jongeren betrokken raken in een jeugdstrafzaak is het belangrijk dat zij snel goed verdedigd kunnen worden. Alleen goede kennis van het wetboek is hiervoor niet genoeg. Voor het proces is het van belang dat de jongere goed snapt wat de rol is van de advocaat en zich ook vertrouwd voelt bij de advocaat. Echt contact maken en communiceren op zijn/haar niveau is hierbij van essentieel belang. Het is als advocaat belangrijk om 

  1. een goede balans te vinden tussen duidelijk zijn en een realistisch beeld te schetsen van het proces
  2. begripvol te zijn en de jongere op zijn gemak te stellen en de rol van jongere in het proces duidelijk te maken.

 


Daarom gaan we de hele middag volop aan de slag met de jongeren zelf onder leiding van het Youthlab van Young in Prison (YiP); verdiepen in elkaars belevingswereld, zelf oefenen aan de hand van rollenspelen en feedback ontvangen van de trainer en de jongeren zelf.

In de ochtend wordt voornamelijk aandacht besteed aan verdiepende achtergrondkennis over mogelijke negatieve ontwikkelingsinvloeden, beperkingen, hoe je kunt omgaan met deze jongeren, wat is hun wereld en waar moet je rekening mee houden. 


Na het volgen van deze training kunt u ...

  1. zich beter verplaatsen in de leefwereld van (ex-) gedetineerde jongeren.
  2. verbinding maken en doorleven van ervaringskennis van (ex-) gedetineerde jongeren.
  3. met de aangereikte communicatiemethodes in de praktijk direct aan de slag.


Voldoe aan Art. 20 EU-richtlijn 2016/800 (Children Directive)

In deze interactieve training leren jeugdrechtadvocaten écht contact te maken met de jongeren die zij bijstaan. Dat is nuttig: het opbouwen van een band en een gevoel van verbondenheid zijn belangrijk voor het verloop van het strafproces van de minderjarige en kan positief uitwerken op de gezamenlijke besluitvorming en de motivatie voor gedragsverandering. En het moet: de EU-richtlijn 2016/800 (Children Directive) benadrukt dat jongeren effectief moeten kunnen participeren in hun strafproces. Artikel 20 van dezelfde richtlijn stelt dat rechtshandhavers die te maken hebben met zaken waar minderjarigen bij betrokken zijn een specifieke, op hun omgang met kinderen afgestemde opleiding moeten volgen waarbij aandacht is voor de rechten van kinderen, geschikte verhoortechnieken, kinderpsychologie en taalgebruik dat is
aangepast aan het kind.

Vanwege het interactieve karakter, max. 16 deelnemers per dag.


VNJA en HVJA leden krijgen 30% korting

Deze training is mede tot stand gekomen en goedgekeurd door de VNJA.    
Het  is een vervolg op de eerdere door VNJA, Young in Prison en Defence for Children georganiseerde pilottrainingen, welke zeer enthousiast door de deelnemers is ontvangen. De VNJA is van mening dat iedere jeugdrechtadvocaat deze training zou moeten volgen.

Bent u lid van VNJA of HVJA dan ontvangt u in 2020 direct 30% korting op de prijs. Vult u in dat geval tijdens het inschrijven wel uw code in het opmerkingenveld. Anders kunnen we de korting niet toepassen.

Bent u nu geen lid van der VNJA ? 
Indien u direct lid wordt van de VNJA (let op de vereisten!) en de contributie voldoet, dan komt u ook in aanmerking voor de 30% VNJA korting. Vult u in dat geval tijdens het inschrijven wel de code VNJA-Nieuw20  in het opmerkingenveld. Klikt u hier voor meer informatie en meldt u hier aan voor uw (aspirant-)lidmaatschap VNJA.

   

Wat is Young in Prison

Young in Prison gelooft in de kracht van alle jongeren die leven in vrijheidsbeperking. Inspirerende rolmodellen van YiP maken contact met jongeren door creatieve en sportieve workshops, o.a. in 5 JJI’s. Ook na vrijlating begeleidt YiP de jongeren verder en leidt zij hen op in haar leiderschapsprogramma, waarin zij ook leren advies te geven aan belangrijke stakeholders in de keten van (forensische) jeugdzorg. Zo verzorgen jongeren uit het Youthlab bijv. ook de training contactvaardigheden in de SSR-opleiding voor jeugdofficieren van Justitie. Voor meer informatie zie http://www.younginprison.org/.

doelgroep

Advocaten
Advocaten-mediators
Juristen Bureaus Jeugdzorg (academisch niveau)
Juristen bij Raad voor de Kinderbescherming (academisch niveau)
Juristen bij residentiële voorzieningen (academisch niveau)
Rechtsbijstandsjuristen (academisch niveau)

prijs

Het inschrijfbedrag bedraagt € 495,- per persoon (excl. btw).

In deze prijs is inbegrepen de koffie, thee en catering zoals in het programma vermeld.

punten

Deze cursus biedt 6 onderwijs-uren en is daarmee goed voor 6 vaardigheidspunten.
Voor de specialisatie-eisen van de Raad voor Rechtsbijstand in jeugdzaken tellen behaalde vaardigheidspunten ook mee.