Ga direct naar uw vakgebied

6
 
type: dag
niveau: verdieping
datum: 16 september 2021
goed voor: 6 punten
ontvangst vanaf: 09.30 uur
starttijd: 10.00 uur
eindtijd: ca. 17.15 uur
locatie
 
 

Eenhoorn

Barchman Wuytierslaan 2

3818 LH Amersfoort


routebeschrijving

spreker
mr. dr. A. Wolthuis

mr. dr. A. Wolthuis

Annemieke Wolthuis is als onderzoeker en trainer verbonden aan Restorative Justice Nederland en de Restorative Justice Academy in Amsterdam. Zij werkt ook als mediator en is tevens vice-voorzitter van het European Forum for Restorative Justice.
spreker
mr. drs. M. van der Zouw

mr. drs. M. van der Zouw

Monique van der Zouw studeerde Nederlands recht, hoofdrichting strafrecht, en daarnaast criminologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1986 is zij beëdigd als advocaat en haar specialisaties zijn straf- en familierecht. Monique is sinds 2001 ook mediator en begeleidt sinds 2014 mediations in strafzaken. Daarnaast is zij rechter-plaatsvervanger in Rotterdam in meervoudige strafzaken. Zij geeft diverse cursussen op het gebied van jeugdstrafrecht en mediation in strafzaken.
spreker
mr. D.M. Siemerink-Looten

mr. D.M. Siemerink-Looten

Désirée Siemerink-Looten is advocaat en MfN-mediator op het gebied van letselschade-slachtofferzaken en familie- en jeugdrecht. Zij is betrokken bij Mediation in Strafzaken vanaf de start van de pilot in 2013. Zij is lid van de Adviescommissie mediation bij de Nederlandse Orde van Advocaten en lid van de redactie van het Tijdschrift voor Nederlandse Mediation.

Herstelrecht en Mediation voor de straf- en slachtofferadvocaat

Mogelijkheden, ontwikkelingen, jurisprudentie en werkwijze

programma

16 september 2021


omschrijving

Mediation in Strafzaken en herstelrecht in bredere zin heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Op 8 januari 2020 is er een brief met daarin vervat het nieuwe Beleidskader Herstelrechtvoorzieningen door het Ministerie aan de Tweede Kamer gezonden. Naast mediation in strafzaken zijn er de afgelopen jaren binnen de gehele strafrechtsketen vele herstelrechtelijke initiatieven van de grond gekomen.  Ook internationaal bezien gaan de ontwikkelingen in hoog tempo.


Deze cursus geeft inzicht in al deze ontwikkelingen en met name in de mogelijkheden die mediation strafzaken biedt voor zowel strafrechtadvocaten, maar ook voor advocaten die slachtoffers bijstaan. Mediation in strafzaken heeft voor beide partijen vele voordelen, zowel op juridisch maar vooral ook op emotioneel gebied. Jaarlijks vinden er nu meer dan 1.500 mediations in strafzaken plaats, waarvan meer dan 80% succesvol wordt afgerond.

 

Na deze cursus weet u hoe u kunt onderzoeken of een zaak geschikt is voor mediation, hoe u deze kunt aanmelden en hoe u uw cliënt kunt bijstaan in het mediationproces.

Er wordt ook uitgebreid ingegaan op de werkwijze in mediationzaken en de aanpak in specifieke zaken zoals huiselijk geweld, jeugd, zaken waren in psychische problematiek speelt, verkeerszaken etc.

 

Cursisten worden ook uitgenodigd om vooraf of ter plekke eigen zaken in te brengen, waarbij interactief kan worden besproken welke mogelijkheden mediation biedt.

Deze cursus is behalve voor strafrechtadvocaten ook geschikt is voor advocaten slachtofferrecht!

 

doelgroep

Advocaten
Advocaten-mediators

prijs

Het inschrijfbedrag bedraagt € 595,- per persoon (excl. btw).

In deze prijs is inbegrepen de koffie, thee en catering zoals in het programma vermeld.

punten

Deze cursus biedt 6 onderwijs-uren en is daarmee goed voor 6 juridische punten.