Ga direct naar uw vakgebied

 
type: training
niveau: vaardigheid
datum: 7 november 2023
goed voor: 6 punten
ontvangst vanaf: 09.30 uur
starttijd: 10.00 uur
eindtijd: ca. 17.15 uur
locatie
 
 

Eenhoorn

Barchman Wuytierslaan 2

3818 LH Amersfoort


routebeschrijving

spreker
drs. J.A.M. Hendriks

drs. J.A.M. Hendriks

Annelies Hendriks is ontwikkelingspsycholoog, met bijzondere belangstelling voor gezinssysteem theorie, in samenhang met de ontwikkelingsstadia van kinderen. Zij is MfN-registermediator, coach/kinderspecialist in overlegscheidingen en bijzonder curator. Zij heeft haar praktijk in Leiderdorp.
spreker
drs. A.P.M. van Rheenen

drs. A.P.M. van Rheenen

Adrianne van Rheenen is ortho-pedagoog/ GZ-psycholoog. Ze is werkzaam bij de Raad voor de Kinderbescherming, tevens geeft ze presentaties en cursussen aan gerechtelijke organisaties, universiteiten en organisaties binnen de jeugdzorg en gezondheidszorg. Ze zit in de redactieraad bij Right! Tijdschrift voor de Rechten van het Kind.

Hechting, Brein en Trauma

Effecten van een veilige en onveilige jeugd

8,9
beoordeling
lees ervaringen

programma

7 november 2023


Deelnemers over deze cursus
'Zeer leerzame cursus!'
- Advocaat-mediator edtiie 2021
'Intensief, leerzaam en verrijkend. Zeer goede en praktische cursus.'
'Dit zou iedere familierechtadvocaat en kinderrechter moeten weten!'
- Advocaat -mediator editie 2021
'Deze cursus ga ik zeker mijn collega's aanraden!'
- Advocaat en deelnemer oktober 2022

omschrijving

Als advocaat-mediator heeft u in uw dagelijkse praktijk met grote regelmaat te maken met cliënten, (kinderen en volwassenen )  die een onveilige jeugd gekend hebben of kennen. Ze hebben te maken (gehad) met mishandeling en verwaarlozing door ouders of verzorgers . Wat een cliënt van jongsaf aan meekrijgt zoals bijvoorbeeld of hij gewenst is of niet, ‘gezien wordt’ of niet, gestimuleerd wordt of niet,  heeft  grote impact  op de hersenontwikkeling en het functioneren van uw cliënt. Denk daarbij aan het kunnen aangaan van een veilige hechting in intieme of partner relaties, het kunnen omgaan met anderen, het zich kunnen inleven in anderen,  relatievorming, beleving van seksualiteit, omgaan met angst, boosheid, tegenslag, verdriet  en teleurstelling. Ook heeft dit alles invloed op presteren, zelfbeeld, zichzelf kunnen toevertrouwen aan de ander, delen van herkenning en zorg, vragen om hulp en het kunnen en willen onderhandelen.

 

Tijdens deze cursus krijgt u gedegen kennis over de meest recente wetenschappelijke inzichten over het brein, over het ontstaan van veilige gehechtheid en gehechtheidsstoornissen. Tevens komt oorzaak van trauma bij kinderen en volwassen aan bod en wordt er stilgestaan bij intergenerationele overdracht. 

 

Naast een mondelinge overdracht van kennis wordt met behulp van beeldmateriaal, casuïstiek en oefeningen,  ingegaan op behandeling van gehechtheidsproblematiek  en trauma. Uiteraard komt de gerechtspraktijk aan bod en worden er dilemma’s besproken betreffende verplichte hulpverlening, besluit tot uithuisplaatsingen van kinderen en terugplaatsingen etc. van kinderen in hun gezin van herkomst in het licht van onveilig gehechte kinderen en’ goed genoeg’ ouderschap.


Max. 30 deelnemers
 
De trainers drs. J.A.M. Hendriks en drs. A. van Rheenen verzorgen deze cursus exclusief voor centrum permanente educatie.

doelgroep

Advocaten
Advocaten-mediators

prijs

Het inschrijfgeld bedraagt € 595,- per persoon (excl. btw).
In deze prijs is inbegrepen de koffie, thee en catering zoals in het programma vermeld.

punten

Deze cursus biedt 6 onderwijs-uren en is daarmee goed voor 6 vaardigheidspunten.
MfN
Aan deze cursus zijn ook 6 MfN punten toegekend

De MfN-punten vallen in categorie 2.