VAKnieuws

    ga naar het VAKnieuws totaal overzicht

18127

Ontslag op staande voet wegens weigering redelijke instructie: wel dringende reden, tóch transitievergoeding

Rechtbank Midden-Nederland, 06-03-2018 ECLI:NL:RBMNE:2018:2076
Jurisprudentie - Human Resource
Algemeen
Arbeidsrecht
Ontslagrecht
Samenvatting

Op 16 oktober 2017 wordt werknemer op staande voet ontslagen wegens de weigering van werknemerom een redelijke instructie van werkgever op te volgen, namelijk om zijn LinkedInprofiel in overeenstemming te brengen met zijn functie van accountmanager New Business. Werkgever heeft werknemer drie maal verzocht om zijn functie aan te passen bij zijn profiel, om zijn LinkedInprofiel aan te passen en om zijn sociale media-uitingen aan te passen aan zijn huidige functie. Die verzoeken zijn nadien nog herhaald. Het had voor werknemer duidelijk moeten zijn dat het verzoek van werkgever niet enkel zag op het wijzigen van de functienaam, maar ook op het wijzigen van de kopregel. En nu vast staat dat werknemer niet aan deze verzoeken en sommaties heeft voldaan, leveren de feiten een dringende reden op voor ontslag op staande voet. Werkgever hoefde niet te blijven accepteren dat werknemer zich naar buiten toe bleef presenteren als verantwoordelijk voor de marketing en PR van zijn bedrijf. Er is echter geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen: een dringende reden valt niet zonder meer samen met ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.

 

Het genoemde handelen van werknemer ligt naar het oordeel van de kantonrechter niet in de lijn van de voorbeelden genoemd in de wetsgeschiedenis, op grond waarvan sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van werknemer. Het handelen van werknemer is opzettelijk geweest en kinderachtig, maar vond plaats tegen de achtergrond van onderhandelingen over het einde van de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever. Dat betekent dat de transitievergoeding wel verschuldigd is.


Advies aan HR: Geen directe actie nodig, denk erover na
 


ga naar het VAKnieuws totaal overzicht

VAKnieuws is een initiatief van en wordt u aangeboden door centrum permanente educatie.


VAKnieuws houdt u middels praktische en uitgekiende samenvattingen op de hoogte van belangrijke juridische ontwikkelingen. Al het vaknieuws wordt met uiterste zorg samengesteld. De samenstellers, makers en centrum permanente educatie zijn niet aansprakelijk voor enigerlei schade als gevolg van het gebruik van dit vaknieuws.