VAKnieuws

    ga naar het VAKnieuws totaal overzicht

18112

Onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 20-03-2018 ECLI:NL:GHSHE:2018:1175
Jurisprudentie - Human Resource
Algemeen
Arbeidsrecht
Samenvatting

Werkneemster is in dienst bij het Máxima Medisch Centrum (MMC) als Verpleegkundige. Tot 1 januari 2015 heeft het MMC tijdens de vakanties van werkneemster het doorbetaalde loon niet vermeerderd met de onregelmatigheidstoeslag. Werkneemster spant vervolgens een procedure aan waarin zij het bedrag aan de verschuldigde onregelmatigheidstoeslag van MMC vordert.


De kantonrechter heeft op 14 juli 2016 geoordeeld dat werkneemster in strijd met het bepaalde in artikel 6:89 BW niet tijdig heeft geklaagd en wijst de vordering af. Daarnaast heeft de kantonrechter overwogen dat werkneemster geen aanspraak kon maken op het gevorderde, omdat de onregelmatigheidsdiensten niet intrinsiek tot het werk van werkneemster behoren.

Het Hof oordeelt anders. Het Hof is van oordeel dat de onregelmatigheidstoeslag in het geval van werkneemster wél onderdeel uitmaakt van het loon dat de werkgever ingevolge het bepaalde tijdens vakantie- en verlofdagen moet doorbetalen, nu de EU Arbeidstijdenrichtlijn 2003/88/EG, welke inhoudelijk overeenstemt met artikel 7:639 lid 1 BW, uitgaat van een ruim loonbegrip. 


Advies aan HR: Belangrijk, direct toepassen
 


ga naar het VAKnieuws totaal overzicht

VAKnieuws is een initiatief van en wordt u aangeboden door centrum permanente educatie.


VAKnieuws houdt u middels praktische en uitgekiende samenvattingen op de hoogte van belangrijke juridische ontwikkelingen. Al het vaknieuws wordt met uiterste zorg samengesteld. De samenstellers, makers en centrum permanente educatie zijn niet aansprakelijk voor enigerlei schade als gevolg van het gebruik van dit vaknieuws.