VAKnieuws

    ga naar het VAKnieuws totaal overzicht

18093

Prestatiebonus dient doorbetaald te worden aan werknemer, nu er geen sprake is van disfunctioneren

Rechtbank Overijssel, 20-03-2018 ECLI:NL:RBOVE:2018:878
Jurisprudentie - Human Resource
Arbeidsrecht
Performance management
Samenvatting

Werknemer was sinds 1 september 2000 tot 1 januari 2014 in dienst bij Better.be. Naast het salaris ontvangt werknemer vanaf juli 2010 elke maand een prestatiebonus, oplopend van € 200 tot € 1.000 per maand. In januari 2017 is met werknemer een functioneringsgesprek gehouden, waarin werknemer over het algemeen voldeed aan de verwachtingen, maar op specifieke onderdelen niet. Bij brief van 17 oktober 2017 bericht Better.be aan werknemer dat de maandelijks uit te keren prestatiebonus met ingang van oktober 2017 wordt herzien tot € 0,00. Werknemer is op 15 november 2017 ziek geworden. Vanaf zijn eerste ziektedag heeft Better.be 70% van het salaris van werknemer doorbetaald. Bij e-mail van 19 januari 2018 wordt het personeel van Better.be medegedeeld dat per 1 januari 2018 de regeling omtrent loondoorbetaling tijdens ziekte is gewijzigd. Op of omstreeks 30 december 2017 is werknemer afgesloten van de toegang tot zijn computer- en gebruikersaccount bij Better.be. Werknemer vordert in kort geding onder meer achterstallig salaris (bestaande uit 100% doorbetaling bij ziekte en de prestatiebonus) en toegang tot zijn computer- en gebruikersaccount van de digitale werkomgeving. De kantonrechter oordeelt dat op grond van de door Better.be bevestigde jarenlange praktijk dat bij ziekte bijna altijd 100% van het loon werd doorbetaald, werknemer er gerechtvaardigd op mag vertrouwen dat hij gedurende de huidige arbeidsongeschiktheidsperiode recht heeft op 100% loondoorbetaling. Dat Better.be lopende die arbeidsongeschiktheidsperiode het beleid op dat punt heeft aangepast, doet aan dat oordeel niets af. Wat betreft de bonus oordeelt de kantonrechter dat in het verslag van het functioneringsgesprek met werknemer in januari 2017 geen verbeterpunten opgenomen zijn ten aanzien van het functioneren van werknemer in relatie tot het al dan niet toekennen van de maandelijkse prestatiebonus. Die beoordeling was dus kennelijk geen reden voor Better.be om de maandelijkse prestatiebonus te verlagen of om deze helemaal niet meer uit te keren. Ook in het functioneringsverslag van 23 mei 2017 zijn geen verbeterpunten opgenomen. Kortom, er is niet gebleken van een mogelijk disfunctioneren van werknemer op grond waarvan Better.be tot de conclusie kon komen dat werknemer geen aanspraak meer kon maken op de prestatiebonus.

 

De kantonrechter is van oordeel dat, als Better.be daadwerkelijk de mening was toegedaan dat werknemer disfunctioneerde, zij hierover als goed werkgever met werknemer in gesprek had moeten gaan en werknemer door middel van een verbeterplan in de gelegenheid had moeten worden gesteld om zijn functioneren, om aanspraak te kunnen blijven maken op de maandelijkse prestatiebonus, op het juiste niveau te krijgen. Wat betreft de toegang tot de computer en gebruikersaccount oordeelt in het voordeel van Better.be, nu de verhoudingen tussen partijen inmiddels dermate verstoord zijn dat de arbeidsovereenkomst mogelijk zal worden beëindigd, en dat van Better.be thans niet verlangd te worden dat zij werknemer onbeperkt toegang geeft tot vertrouwelijke informatie.


Advies aan HR: Goed om te weten
 


ga naar het VAKnieuws totaal overzicht

VAKnieuws is een initiatief van en wordt u aangeboden door centrum permanente educatie.


VAKnieuws houdt u middels praktische en uitgekiende samenvattingen op de hoogte van belangrijke juridische ontwikkelingen. Al het vaknieuws wordt met uiterste zorg samengesteld. De samenstellers, makers en centrum permanente educatie zijn niet aansprakelijk voor enigerlei schade als gevolg van het gebruik van dit vaknieuws.