VAKnieuws

    ga naar het VAKnieuws totaal overzicht

18091

Terecht gegeven ontslag op staande voet na reeks van incidenten waardoor de integriteit van werknemer ter discussie kwam

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 21-02-2018 ECLI:NL:GHARL:2018:2295
Jurisprudentie - Human Resource
Arbeidsrecht
Ontslagrecht
Samenvatting

Werknemer, die sinds 1998 in dienst was bij werkgever, een meubelwinkel, is op 11 april 2017 op staande voet ontslagen, nadat hij  op 5 februari, 19 maart en 9 april 2017 meer uren heeft ingevuld op de urenlijst dan hij had gewerkt op die dag. Ook is er in 2011 eerder een incident geweest waarbij de werknemer ongevraagd artikelen mee naar huis heeft genomen, waarvoor werknemer een officiële waarschuwing heeft gekregen. Daarnaast is werknemer in 2016 achter de balie van een concurrent aangetroffen zonder daar een verklaring voor te hebben, waarvoor werknemer wederom een officiële waarschuwing kreeg, en heeft werknemer zich in januari 2017 via een e-mailaccount uitgeven voor een (potentiële) klant.

 

De kantonrechter achtte het ontslag op staande voet terecht, en ook het Hof oordeelt dat van werkgever op grond van een dringende reden niet kon worden gevergd de arbeidsovereenkomst met werknemer nog langer te laten voortduren: gelet op de in de ontslagbrief van 11 april 2017 vermelde incidenten, is de urenkwestie van 9 april 2017 voor werkgever de bekende druppel geweest die de emmer deed overlopen, waardoor werkgever alle vertrouwen in (de integriteit van) werknemer heeft verloren. In de afweging van de omstandigheden wegen de omstandigheden die vóór werknemer pleiten, te weten dat hij een 52-jarige goede en gedreven verkoper is met een dienstverband van 18 jaar bij werkgever, daar niet voldoende tegen op. Tevens oordeelt het Hof dat werknemer een gefixeerde schadevergoeding aan werkgever is verschuldigd.


Advies aan HR: Goed om te weten
 


ga naar het VAKnieuws totaal overzicht

VAKnieuws is een initiatief van en wordt u aangeboden door centrum permanente educatie.


VAKnieuws houdt u middels praktische en uitgekiende samenvattingen op de hoogte van belangrijke juridische ontwikkelingen. Al het vaknieuws wordt met uiterste zorg samengesteld. De samenstellers, makers en centrum permanente educatie zijn niet aansprakelijk voor enigerlei schade als gevolg van het gebruik van dit vaknieuws.